Nieuws/Binnenland
1061284
Binnenland

AIVD fout met bericht over Oeigoerse tolken

China zet eigen burgers in Nederland onder enorm zware druk om informatie te leveren over minderheden die een gevaar zouden vormen voor de Chinese staatsveiligheid. Daarvoor waarschuwde de geheime dienst AIVD anderhalf jaar geleden in het jaarverslag.

Vooral Oeigoeren zouden onder druk worden gezet. Achtergebleven familieleden worden afgeperst, zodat China uiteindelijk Oeigoeren in Nederland kan dwingen te infiltreren en spioneren in de eigen gemeenschap. De AIVD gaf in januari een ambtsbericht uit dat twee Oeigoerse tolken informatie zouden hebben gelekt aan China. Daarop werden zij op non-actief gesteld. De dienst gaf dinsdag toe fout te zitten met het bericht.

Oeigoeren vormen in het noordwesten van China een islamitische minderheid. De bevolking is veel meer verwant met Turkse volken dan met Chinezen. Oeigoeren voelen zich in eigen land vaak gediscrimineerd en willen meer autonomie.

Het communistische bewind in Peking ziet hen echter als gevaarlijke separatisten. In 2009 braken hevige etnische onlusten uit, waarbij naar schatting 200 doden vielen. Onduidelijke aantallen kwamen naar Europa. Exacte cijfers ontbreken, omdat ze volgens hun paspoort Chinezen zijn.

In ons land vragen de Oeigoeren aandacht voor de situatie in hun land. Maar dat verzet is tegen het zere been van de communistische grootmacht. Volgens de AIVD slaagt China er goed in Oeigoerse organisaties in ons land lam te leggen.