Nieuws/Buitenland
1061312
Buitenland

Kindbruid (8) sterft na huwelijksnacht

Een 8-jarig meisje uit Jemen is overleden nadat ze door haar familie was uitgehuwelijkt aan een vijf keer zo oude man. Het kindbruidje stierf door interne bloedingen, opgelopen tijdens de huwelijksnacht.

Het meisje, in Arabische media aangeduid als Rawan, kwam uit Haradh, een tribale grensstreek bij Saudie Arabië. Op sociale media roepen activisten op om de bruidegom voor het gerecht te slepen. De man zou in de 40 zijn. Ook voor de familie van het meisje kan haar dood niet ongestraft blijven, aldus woedende bloggers. De autoriteiten ontkennen het verhaal. Volgens hen is het verzonnen door een lokale journalist.

In Jemen komt het vaak voor dat meisjes op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt aan volwassen mannen, met name binnen tribale stammen. Er is geen wettelijke minimumleeftijd, iets wat mensenrechtenorganisaties al jaren proberen te veranderen. Ouders mogen zelf bepalen op welke leeftijd ze hun kind uithuwelijken. Naar schatting is een kwart van alle bruiden uit Jemen jonger dan 15 jaar. Een jonge bruid vormt eenvoudiger een gehoorzame echtgenote, zo  is de redenering. Bovendien kan ze meer kinderen baren.

De gewelddadige dood van de 8-jarige Rawan is helaas dan ook geen uitzondering. In 2010 overleed in Jemen volgens activisten bijvoorbeeld een 12-jarig uitgehuwelijkt meisje tijdens het bevallen.