Nieuws/Binnenland
1061318
Binnenland

ACHTERGROND

Jubilerende waterbroers

’De Siamese tweeling’ worden ze door hun collega’s genoemd, de broers Rien (59) en Peter (57) ten Hacken, die deze maand gelijktijdig hun 40-jarig jubileum vieren bij het Havenbedrijf Rotterdam.

Ze begonnen samen aan de opleiding tot automonteur, maar konden als kinderen uit een Rotterdamse schippersfamilie de roep van het water niet weerstaan. In militaire dienst kozen ze allebei voor de duikersopleiding. En eenmaal aangemonsterd bij de toenmalige Havendienst, maakten ze in hetzelfde tempo dezelfde carrière: van matroos tot scheepvaartmeester met zeepapieren.

Ontploft

Mooier werk dan met een blauwgele patrouilleboot toezicht houden op de veiligheid in de haven bestaat niet, vinden ze. „We zijn van alles wat”, zegt Peter. „Politieagent, brandweerman, sociaal werker. Als er wat gebeurt, zijn wij meestal als eerste ter plaatse.” Soms maken ze leuke dingen mee, soms vervelende. Zo hebben ze wel eens drenkelingen opgevist van wie de tanker was ontploft.

Ockels

Maar ze hebben ook gezellig koffiegedronken met Wubbo Ockels op zijn ecologische jacht. Rien: „Het is heel afwisselend. Geen dag is hetzelfde.”Rien en Peter hebben samen een plezierboot, de Carpe Diem. Daar brengen ze veel vrije tijd op door. Gaat hun gezelschap elkaar nooit eens vervelen? „We hebben nu eenmaal die klik”, zegt Rien. „We zitten maar zelden in elkaars vaarwater.” Peter: „Alleen onze vakanties houden we gescheiden. Dan gaan we allebei met ons eigen gezin op pad.”