Nieuws/Binnenland
1061320
Binnenland

Proces kunstroof stil na ruzie om schoenen

De rechtszaak in Boekarest tegen de zes Roemenen die worden beschuldigd van de kunstroof in Rotterdam, is dinsdagmorgen bruusk beëindigd. Dat gebeurde nadat de advocaat van een van de verdachten een hoogoplopende ruzie kreeg met de rechter over zijn schoenen.

De rechter reageerde bijzonder geïrriteerd toen de raadsman van Radu Dogaru te laat de rechtszaal binnenkwam. Toen hij ook nog eens ‘ordinaire’ sportschoenen bleek te dragen, kregen de twee een heftige woordenwisseling. Volgens de rechter gedroeg de advocaat zich respectloos. De klucht was compleet toen de woedende raadsman daarop de rechter wraakte om hem te laten vervangen. Het proces moest daardoor worden stilgelegd. Het wrakingsverzoek werd in de loop van de ochtend afgewezen, waarna de zaak kon worden hervat. De advocaat kreeg een boete van 1100 euro voor het overtreden van de kledingvoorschriften en het te laat komen.

De advocaten van de zes mannen willen het proces überhaupt liever in Nederland houden. De Roemeense justitie heeft in deze zaak heel wat steken laten vallen en bovendien moeten de verdachten berecht worden in het land waar de misdaad is gepleegd, zeiden de raadslieden voor de zitting.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");