Nieuws/Buitenland
1061375
Buitenland

Vicepresident Kenia voor rechters ICC

De vicepresident van Kenia, William Ruto, is dinsdag voor de rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verschenen. Ruto wordt er door het ICC van beschuldigd achter etnische gewelddaden te zitten die werden gepleegd na de verkiezingen van 2007. Hij is de eerste topfunctionaris in functie die zich voor een internationaal tribunaal in Den Haag komt verantwoorden. Ruto verklaarde zich, net als zijn medebeklaagde Joshua Sang, niet schuldig aan het ten laste gelegde.

Het ICC wil topfiguren van destijds berechten wegens hun vermeende rol bij het aanwakkeren van de etnische strijd, vooral in de streek Rift Valley. Daar heeft de plaatselijke stam van de Kalenjin het al heel lang aan de stok met de later gekomen Kikuyu-stam. Na de omstreden verkiezingen werden naar schatting 600.000 mensen van huis en haard verdreven en vielen er ruim 1000 doden in het Oost-Afrikaanse land van ruim 40 miljoen inwoners.

Ruto is van de Kalenjin-stam. Hij heeft bij de laatste verkiezingen in maart een monsterverbond gesloten met Uhuru Kenyatta, de huidige president en lid van de Kikuyo-stam. Het ICC heeft Kenyatta ook aangeklaagd. Hij moet zich in november komen verantwoorden.