Nieuws/Buitenland
1061378
Buitenland

'Vermiste man Andes ook gezochte man Andes'

Een 58-jarige man uit Uruguay die zondag na 4 maanden vermist te zijn geweest, uitgemergeld maar levend werd teruggevonden in de bergen van de Andes, blijkt te worden gezocht door de Chileense justitie. Die heeft Argentinië maandag om uitlevering gevraagd van de overlever uit de Andes, Raúl Gómez Cincunegui. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een kind van 8 jaar.

De Chileense justitie heeft laten weten dat Gómez waarschijnlijk de Andes is ingetrokken over een wegens de winter gesloten bergpas om zich aan grenscontroles te onttrekken. Hij mocht het land niet verlaten en had op een rechtszitting moeten verschijnen, meldden Argentijnse media dinsdag. Maar Gómez liep desondanks het hooggebergte in en verdwaalde.

Hij zocht uiteindelijk bescherming tegen de kou in een berghut op bijna 3000 meter hoogte in het zuidwesten van de Argentijnse provincie San Juan. In zo'n hut ligt doorgaans wat proviand opgeslagen. Hij werd volgens Argentijnse media bij toeval teruggevonden door medewerkers van de provincie San Juan. Die kwamen met een helikopter naar de afgelegen streek om sneeuwhoogten te meten.