Nieuws/Binnenland
1061379
Binnenland

'Geen beroep tegen uitslag Cito-scores'

Ga niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over het openbaar maken van eindtoetsgegevens. Dat adviseert de PO-raad aan schoolbesturen. De sectororganisatie voor het primair onderwijs is het niet helemaal eens met het oordeel van de rechter, maar geeft gehoor aan de inschatting van haar advocaat. Die acht de kans dat de afweging in hoger beroep anders uit zal vallen zeer klein.

De rechter oordeelde vorige week dat de gemiddelde Cito-scores van scholen tussen 2009 en 2012 openbaar gemaakt mogen worden als daarom gevraagd wordt. De scholen waren hierover naar de rechter gestapt nadat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) toestemming had gegeven om de scores openbaar te maken. RTL Nieuws had daar via de Wet openbaarheid van bestuur om gevraagd. De scholen zijn echter bang dat ouders de Cito-scores gaan gebruiken als een soort ranglijst en op die manier „appels met peren” gaan vergelijken.

De scholen hebben nog tot woensdag de tijd om beroep aan te tekenen.

Bijna alle leerlingen in groep acht van de basisschool maken de Cito-toets. Mede op basis van het resultaat wordt bepaald naar welk niveau middelbare school ze gaan.