Nieuws/Buitenland
1061380206
Buitenland

Duitser vervolgd voor poging tot moord

Duitse politie: ’Man reed expres in op carnavalsoptocht’

Paniek als een auto op de menigte inrijdt.

Paniek als een auto op de menigte inrijdt.

Kassel - De man die in het Duitse plaatsje Volkmarsen inreed op een carnavalsoptocht, deed dat volgens de politie met opzet. Bij het incident raakten circa dertig mensen, waaronder kleine kinderen, gewond. Zeven slachtoffers zijn er ernstig aan toe.

Paniek als een auto op de menigte inrijdt.

Paniek als een auto op de menigte inrijdt.

De man reed in een zilvergrijze Mercedes stationwagen. Het gaat volgens Duitse media om een 29-jarige man met de Duitse nationaliteit die uit de regio komt. Hij zou tijdens zijn daad door de wegversperringen zijn gereden.

De dader zit inmiddels vast. Hij wordt vervolgd voor poging tot moord, laat het OM in Frankfurt weten. Over de motieven van de dader kan justitie nog niets zeggen. Hij is gewond geraakt en kan nog niet verhoord worden.

De zogenoemde Rosenmontag-optocht vond plaats in het dorp Volkmarsen, waar ongeveer 6800 mensen wonen.

Aanslag, geen terroristisch motief

Het drama gaat als een schok door het plaatsje, maar ook door heel Duitsland. Politici spreken hun steunbetuigingen uit. Enkelen van de gewonden liggen nog met levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis, laat de Duitse politie weten.

Een gebroken carnavalsvoertuig op de grond is de stille getuige als inmiddels alle hulpdiensten zijn gearriveerd.

Een gebroken carnavalsvoertuig op de grond is de stille getuige als inmiddels alle hulpdiensten zijn gearriveerd.

„We gaan van een aanslag uit”, verduidelijkte een politiewoordvoerder eerder aan BILD. De politie geeft daarbij aan dat men niet uitgaat van terrorisme, waarbij sprake moet zijn van een politiek gemotiveerd motief. Daar zijn geen aanwijzingen voor.

Eerdere incidenten

De laatste jaren waren er internationaal, maar ook in Duitsland, verschillende aanslagen met auto’s en vrachtwagens. Iedereen kent de islamitische terreuraanslagen in Barcelona, Nice en Berlijn, waarbij gestolen vrachtwagens werden ingezet. Ook in Londen en Parijs werden met auto’s mensen doodgereden.

In de Bondsrepubliek werd vorig jaar in oktober een vrachtwagen gestolen. Daarmee werden in Limburg an der Lahn verschillende andere auto’s, wachtend voor een stoplicht, geramd. Het motief van de opgepakte dader is nog steeds onduidelijk.

Een jaar eerder, in het gezellige centrum van Münster, reed een man met een busje in op een menigte. Twintig personen raakten gewond, van wie sommigen ernstig. De dader schoot zichzelf op het einde van zijn dodemansrit zelf dood.