Nieuws/Binnenland
1061387
Binnenland

Van Baalen haalt uit naar Wilders

VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Hans van Baalen heeft maandag hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Van Baalen zei dat hij met „stijgende verbazing” had gekeken naar het protest van de PVV bij de Roemeense ambassade. „Het was nog niet met de slogan 'Roemenen raus'. Zo ga je in Europa niet met elkaar om”, zei Van Baalen over de actie van Wilders.

Van Baalen plaatste zijn opmerkingen bij de presentatie van het conceptprogramma van de VVD voor de Europese verkiezingen volgend jaar mei. Hij benadrukte dat hij - anders dan zijn vroegere fractiegenoot Wilders - eerlijk en realistisch wil zijn over Europa. „Wie tegen Europese integratie is en uit de EU wil stappen, zorgt dat Nederland verarmt en dat straks het gras groeit op de kades van Rotterdam. Daar doe ik niet aan mee. In of uit de EU, dat is een onzindiscussie. Wie dat zegt, bedondert de kiezer.”

Volgens Van Baalen beledigt Wilders Roemenen en begrijpt hij niet dat economische groei in Europa zowel Nederlanders als Roemenen helpt. „Mensen die zich hier melden en geen eigen bestaansmiddelen hebben, gaan we niet doorverwijzen naar de bijstand. Je moet een legale baan hebben en bijstandsrechten opbouwen door 10 jaar belasting te betalen. En je moet Nederlands beheersten als je een uitkering aanvraagt. Dan maakt het niet uit of je uit Nicaragua of uit Roemenië komt. De PVV zegt gewoon: u bent niet welkom”, aldus Van Baalen.

Hij ziet mogelijkheden om via het versterken van de interne markt in Europa en via nieuwe handelsverdragen de economische groei aan te wakkeren en te zorgen voor meer banen in Europa. Van Baalen pleit voor een efficiëntere EU, met een gehalveerde Economische Commissie. Alle EU-lidstaten leveren dan bij toerbeurt een eurocommissaris, maar kennen dus ook periodes dat ze niet vertegenwoordigd zijn in de Commissie. Alle lidstaten moeten op dit punt gelijk behandeld worden.