Nieuws/Binnenland
1061409
Binnenland

Meer registraties bij ambassade in Libanon

De Nederlandse ambassade in Libanon ziet de afgelopen tijd een toename van het aantal Nederlanders dat zich registreert. Registreren is niet verplicht, maar het helpt de ambassade wel om mensen te kunnen waarschuwen in geval van nood. Dat meldde de kersverse ambassadeur in Beiroet, Hester Somsen, dinsdag.

Het reisadvies werd aangescherpt door de escalerende situatie in buurland Syrië. Die heeft effect op Libanon, omdat de burgeroorlog ook in de grensgebieden merkbaar is.

Vorige week zaterdag werd het reisadvies voor Libanon aangescherpt. „Veel Nederlanders hebben per sms van ons gehoord dat alle niet-essentiële reizen nu worden ontraden. Daarop hebben mensen naar de ambassade gebeld voor meer informatie, maar we hebben ook een toename van het aantal registraties gehad van mensen die via via over de veranderingen hebben gehoord”, vertelt Somsen.

Momenteel staan er 700 Nederlanders geregistreerd bij de ambassade. Het overgrote deel van die mensen heeft de dubbele nationaliteit of is getrouwd met een Libanese man of vrouw. Het gaat in veel kleinere aantallen om zakenmensen of toeristen.

Somsen (42), die sinds afgelopen vrijdag officieel aan het werk is als ambassadeur, is blij met de nieuwe registraties. In 2006 bleken in Libanon veel meer Nederlanders aanwezig dan geregistreerd. Toen Israël het land aanviel na aanslagen en raketbeschietingen van de militante beweging Hezbollah, stonden er 400 mensen op de lijst van de missie. Uiteindelijk werden er ruim 600 geëvacueerd. Veel van de mensen op de lijst van de ambassade kozen er echter voor om te blijven.

Volgens Somsen is het nu nog niet zo ver, ondanks de dreigende aanval van de Verenigde Staten. „Mensen hebben niet de indruk dat ze nu binnen twee dagen het land uit moeten”, zei ze. Ook is de ambassade nog niet in opperste staat van paraatheid. De plannen voor als het misgaat, liggen echter wel al klaar.