Nieuws
1061458
Nieuws

'Verkoop van ABN Amro niet realistisch'

De verkoop van ABN Amro aan langetermijnbeleggers is volstrekt onrealistisch. Oud-bankier Cees Maas stelde maandag dat een dergelijke constructie door veranderende regelgeving onmogelijk is geworden.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Maas, voormalig financieel topman van ING Groep, zag zo’n situatie eerder wel zitten. ,,Als je een belang van meer dan 10% in een bank neemt, heb je een verklaring van geen bezwaar nodig van de toezichthouder. Die krijg je alleen als je garandeert dat je bij problemen pro rata kapitaal bijstort. Geen instituut dat dat wil", stelt hij nu.

Consequentie van de constructie is volgens Maas ook dat een gefaseerde beursnotering voor ABN Amro de enige reële optie is. De oud-bankier schat de waarde van de bank bovendien op nog zo'n 7,5 miljard à 8 miljard euro. Dat is fors lager dan de 15 miljard die het kabinet aanhoudt.

 

In 2007  redde het toenmalige kabinet ABN Amro door het te kopen voor 16,8 miljard euro. Inmiddels is volgens de bank 21,66 miljard in ABN gestoken. Andere berekeningen komen uit op 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.

Het kabinet schatte onlangs nog  in dat ABN  rond de 15 miljard moet kunnen opbrengen bij een beursgang in drie etappes. Premier Mark Rutte gaf  toe dat de kans klein is dat de Staat nog winst gaat maken op de verkoop van ABN.