Nieuws/Binnenland
1061473
Binnenland

'Verdachten kunstroof in Nederland vervolgd'

De Nederlandse justitie moet zich op de opzienbarende kunstroof vorig jaar oktober in Rotterdam storten en daarmee ook de vervolging van de zes Roemeense verdachten ter hand nemen. Dat vragen dinsdag de advocaten van de zes bij de hervatting van het proces in Boekarest.

De Roemeense justitie heeft in deze zaak heel wat steken laten vallen en bovendien moeten de verdachten berecht worden in het land waar de misdaad is gepleegd, zeiden de raadslieden voor de zitting. Het onderzoek moet volgens hen vanaf het begin af aan over worden gedaan in Nederland en de verdachten moeten aan Nederland worden uitgeleverd.

De zes worden er in Boekarest van beschuldigd dat ze op 16 oktober vorig jaar zeven waardevolle schilderijen hebben gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam en naar Roemenië hebben gebracht. Het zijn doeken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso. Eén verdachte is nog voortvluchtig.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");