Nieuws/Buitenland
1061482
Buitenland

ICC begint proces tegen vicepresident Kenia

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag begint dinsdagochtend met het proces tegen vicepresident William Ruto van Kenia. Hij is aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid voor zijn veronderstelde rol bij de geweldsuitbarsting in Kenia na de verkiezingen van 2007. Daarbij kwamen meer dan 1000 Kenianen om het leven; honderdduizenden werden van huis en haard verdreven.

Ruto is de eerste hoge politieke leider in functie die voor een van de internationale hoven in Den Haag wordt berecht. Eerder stonden hier presidenten voor de rechter die de macht al hadden verloren, zoals Slobodan Milosevic (Joegoslavië), Charles Taylor (Liberia) en Laurent Gbagbo (Ivoorkust).

Na de herverkiezing van president Mwai Kibaki, een Kikuyu, eind 2007, ontstond ruzie. Zijn tegenkandidaat Raila Odinga, een Luo, meende dat met de uitslag was geknoeid. Weken van geweld volgden. De Kalenjin van Ruto vochten toen in het Luo-kamp. Er werd gemoord, gemarteld en verkracht. Mensen gingen elkaar met kapmessen te lijf. Het kwam tot penisamputaties en gedwongen besnijdenissen. Op grote schaal werden huizen in brand gestoken. De politie schoot met scherp op menigtes mensen.