Nieuws/Buitenland
1061486
Buitenland

'Russisch voorstel Syrië mogelijk doorbraak'

President Barack Obama van de Verenigde Staten noemt het Russische voorstel om chemische wapens in Syrië onder internationaal toezicht te stellen een „mogelijke doorbraak”. Het is een „positieve ontwikkeling” die een militaire interventie van de VS in Syrië mogelijk overbodig maakt. Dat zei hij in de nacht van maandag op dinsdag in een interview met CNN.

De Verenigde Staten blijven wel sceptisch over het plan. Het plan moet volgens Obama geen mogelijkheid voor president Bashar al-Assad zijn om tijd te rekken. De VS zullen druk blijven uitoefenen op Syrië, aldus Obama.

In een interview met NBC zei het Amerikaanse staatshoofd dat hij er niet zeker van is of het Congres instemt met militair ingrijpen. Obama noemde het gebruik van chemische wapens in Syrië een bedreiging voor alle staten en „de Verenigde Staten in het bijzonder”.

Obama heeft tijdens de bijeenkomst van de G20 in Sint Petersburg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gepraat over een diplomatieke oplossing voor Syrië.

De Amerikaanse president gaf maandagmiddag (Amerikaanse tijd) interviews aan zes televisiezenders om steun te zoeken van de Amerikaanse bevolking voor een mogelijke militaire interventie in Syrië. Uit een opiniepeiling die eerder op de dag verscheen bleek dat 16 procent van de Amerikanen een militaire actie steunt. Dinsdag richt Obama zich rechtstreeks tot de bevolking in een toespraak.