Nieuws
1061681
Nieuws

Nieuw schilderij Vincent van Gogh ontdekt

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft een nieuw schilderij ontdekt van Vincent van Gogh (1853-1890). Het gaat om het werk Zonsondergang bij Montmajour uit 1888, maakte het museum maandag bekend.

Twee onderzoekers van het museum hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij en trekken daaruit de conclusie dat het van de beroemde kunstenaar moet zijn. De toeschrijving aan Van Gogh is gebaseerd op de stijl, de techniek, de verf, het doek, de voorstelling, brieven van de kunstschilder en de herkomst.

„Stilistisch en technisch gezien zijn er talrijke parallellen met andere schilderijen van Van Gogh uit de zomer van 1888”, zeggen de onderzoekers, Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp. Het werk maakte in 1890 deel uit van de collectie van Theo van Gogh, de broer van Vincent, en werd in 1901 verkocht.

De locatie op het schilderij is herkend: een landschap niet ver van de Zuid-Franse plaats Arles bij de heuvel Montmajour. Van Gogh maakte in Arles wereldberoemde werken als Zonnebloemen en De slaapkamer. Ook zijn er twee brieven van de kunstenaar uit de zomer van 1888 die letterlijk naar het schilderij verwijzen.

„Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van ons museum nog nooit voorgekomen”, zei directeur Axel Rüger.

De museumdirecteur sprak van een bijzonder zeldzame ontdekking waar de onderzoekers van het museum ongelooflijk trots op zijn.

Het schilderij is afkomstig uit een particuliere collectie. Het Van Gogh Museum krijgt het werk een jaar in bruikleen van de huidige eigenaar die onbekend wil blijven. Vanaf 24 september is Zonsondergang bij Montmajour te zien in Amsterdam in de tentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Meedendorp ontdekte dat het schilderij rond 1910 in handen kwam van een Noorse kunstverzamelaar die ook veel werken van Edvard Munch in bezit had. „Toen hij hoorde dat dat het mogelijk geen echte Van Gogh was, heeft hij het schilderij jaren bewaard op zolder', zegt Meedendorp. Het werk is echter nooit toegeschreven aan een andere kunstenaar.

Het kunsthistorisch onderzoek nam twee jaar in beslag. De huidige eigenaar klopte zelf aan bij het Van Gogh Museum om het kunstwerk te laten onderzoeken. Meedendorp zegt dat sinds 1970 vijf schilderijen aan het oeuvre van Van Gogh zijn toegevoegd. Deze vijfde is veruit de belangrijkste, omdat Van Gogh het schilderde in zijn glorietijd in Frankrijk.