Nieuws/Binnenland
1062103
Binnenland

Rutte geërgerd voorafgaand aan Prinsjesdag

Gelekte kabinetsplannen en berichtgeving over vermeende plannen voorafgaand aan Prinsjesdag: premier Mark Rutte ergert zich eraan. Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

De afgelopen dagen stond er met regelmaat iets over de begrotingen van verschillende ministeries in de krant. Over de invulling van de 6 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen werd her en der eveneens nieuws gemeld. „Ik erger me daaraan. Maar dit is onderdeel van de Haagse realiteit”, stelde Rutte.

Aanpassing van de regel dat de stukken pas op Prinsjesdag naar de Tweede Kamer gaan, ziet de premier niet zitten. In het verleden is van alles geprobeerd om lekken te voorkomen, maar dat werkte niet. Daarom heeft Rutte teruggegrepen op de Grondwet, waarin staat dat de stukken pas op de derde dinsdag van september naar buiten komen.

Rutte vindt het vooral vervelend dat hij zijn beleid niet in samenhang kan presenteren. Prinsjesdag is voor hem dan ook een kans om zich te „revancheren op dat verbrokkelde beeld”.

Een aantal oppositiepartijen wil dat Rutte nog voor Prinsjesdag de begrotingen naar de Kamer stuurt, juist omdat er al zoveel in de kranten staat. Maar daar hoeft volgens de premier niemand op te rekenen.