Nieuws/Binnenland
1062293
Binnenland

Moeders Srebrenica verwachten meer zaken

Voorzitster Hatidza Mehmedovic van de vereniging Moeders uit Srebrenica en Podrinje verwacht dat nu veel meer mensen Nederland aansprakelijk zullen stellen en dat er ook eisen tot schadevergoeding zullen volgen. Ze zei dat in reactie op de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag die bepaalde dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de dood van 3 moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Mehmedovic was vrijdag zeer verrast door de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad. Nadat in eerdere vonnissen de verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van de drie moslimmannen was afgewezen, had volgens haar niemand meer op een positieve uitspraak gerekend.

„Het is goed dat Nederland nu zijn verantwoordelijkheid toegeeft, al krijgen de families daarmee hun geliefden niet terug”, zegt zij. De VN moet volgens haar hetzelfde doen.

Als nu ook nog zowel de Bosnische Serviërs als buurstaat Servië hun verantwoordelijkheid voor de dood van de duizenden andere mannen toegeven, kan er in Bosnië eindelijk verzoening komen, aldus Hatidza Mehmedovic.