Nieuws/Buitenland
1062420
Buitenland

Duitsland en Frankrijk: defensie EU kan beter

Duitsland en Frankrijk willen de Europese samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie verbeteren. Zo pleiten ze voor snellere inzetbaarheid van Europese legereenheden, de zogeheten battlegroups, en betere samenwerking op het gebied van grensbewaking. In een brief aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton lichten ze hun plannen toe

De twee grootste EU-landen hebben volgens het schrijven „ambitieuze, maar realistische” doelen opgesteld waarvan ze de overige lidstaten willen overtuigen. Het initiatief komt van de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Ze zullen hun plannen naar verwachting vrijdag bespreken met hun ambtgenoten van andere EU-landen, die in de Litouwse hoofdstad Vilnius bijeenkomen ter voorbereiding op een EU-top in december.

De brief aan Ashton werd eind juli al verstuurd, maar kwam pas aan de vooravond van de conferentie naar buiten.

De EU heeft sinds 2007 permanent twee gevechtseenheden klaarstaan die tijdens een crisis direct wereldwijd ingezet kunnen worden als de lidstaten daartoe beslissen. Elk van die battlegroups bestaat uit een bataljon van zo'n 1500 militairen en ondersteunende eenheden. Lidstaten leveren om beurten de benodigde troepen.

De battlegroups wachten nog altijd op hun eerste missie. De Duitsers en Fransen zien echter wel toekomst voor de eenheden. Ze pleiten er nu voor om scenario's uit te werken voor de meest waarschijnlijke missies en daar ook specifiek op te gaan trainen.