1062473
Nieuws

Consument gaat voor annuïteitenhypotheek

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiest 70 procent van de consumenten voor een annuïtaire of lineaire hypotheek.

Dat blijkt uit een rondgang van vergelijkingssite Geld.nl langs enkele grote hypotheekverstrekkers. Sinds 1 januari geldt dat hypotheken alleen nog in aanmerking komen voor hypotheekaftrek als deze annuïtair of lineair worden afgelost. Opvallend is wel dat de annuïteitenhypotheek vele malen populairder lijkt te zijn dan de lineaire hypotheek. Bij De Hypotheekshop is bijvoorbeeld 52 procent van de hypotheken die in de eerste 30 weken van 2013 zijn afgesloten op basis van annuïteit. Slechts in 4 procent van de gevallen werd gekozen voor een lineaire hypotheek.

Bij een annuïtaire hypotheek blijven de maandelijkse lasten gedurende de hele looptijd gelijk (tenzij de hypotheekrente verandert). Die zekerheid spreekt veel consumenten aan. Bij een lineaire hypotheek wordt in het begin een vrij hoog bedrag afgelost. De maandlasten dalen gedurende de looptijd van de hypotheek.

Alle benaderde hypotheekverstrekkers geven aan dat er ondanks de nieuwe hypotheekregels nog altijd andere hypotheekvormen, zoals aflossingsvrij en banksparen worden afgesloten. “Maar dat zijn vrijwel allemaal mensen die een bestaande hypotheek oversluiten en die dus niet onder de nieuwe regels vallen of die een tweede hypotheek afsluiten waarop de hypotheekaftrek sowieso niet van toepassing is”, legt een woordvoerder van ABN AMRO uit.