Nieuws/Binnenland
1062507
Binnenland

Kabinet: geen eigen ordehandhaving moslims

Er is geen sprake van dat buurtinterventieteams in de Haagse Schilderswijk volgens islamitische normen de orde handhaven. De teams opereren onder het gezag van van de politie en die bepaalt wat er gebeurt. De ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) benadrukten dat donderdag in de Tweede Kamer, nadat er door diverse Kamerleden vragen over waren gesteld.

Het debat ging over mediaberichten dat in de Schilderswijk een 'shariadriehoek' zou bestaan, waar orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan anderen. Asscher ontkende eerder al dat dit het geval is. Hij onderstreepte donderdag dat „ongeoorloofde sociale druk” niet getolereerd wordt in de Nederlandse samenleving en dat de overheid zo nodig daartegen optreedt.

De PVV wil een onderzoek naar de omvang van 'shariawijken' in Nederland, maar daarvoor lijkt geen steun te bestaan in de Kamer. „We hebben al genoeg onderzoek”, zei Malik Azmani (VVD). Wel maakt de Kamer zich zorgen over integratieprobleem in achterstandswijken.