Nieuws
1062746
Nieuws

Charme

Frankrijk mag dan ons favoriete vakantieland zijn, Nederlanders vinden Fransen vaak onvriendelijk, arrogant en stug. Mail mij!

Nu het toerisme terugloopt, start Parijs een charme-offensief: het toeristenbureau van de Franse hoofdstad heeft in de horeca, bij de bezienswaardigheden en onder taxichauffeurs tienduizenden folders verspreid, want die moeten áárdiger worden voor hun klanten. De brochure geeft botte Parijse obers onder meer ook uitleg over de landsaard van de belangrijkste groepen klanten. Nederlandse toeristen, las ik, spreken behalve hun eigen taal minimaal ook Engels, zijn pragmatisch, houden van attracties die gratis zijn, letten op details, zijn direct maar beleefd, al zijn ze soms (te) snel met tutoyeren.

Met onze kritiek op die botte Fransen, die doorgaans alleen Frans (willen) spreken, mogen ook wel eens naar onszelf kijken.

Nederlanders ploffen op zo´n Frans terrasje neer en toeteren van verre naar de ober: ´Deux cafés!´ Onbehoorlijk, vinden Fransen. Zij wachten tot de ober aan hun zijde verschijnt en elk contact begint met een opwekkend Bonjour! Ook is het standaard álstublieft. Un peu de coutoisie, s´il vous plait. En un peu de tenue graag, in zo´n mooi restaurant. Nederlanders en hun lompe gedrag onderweg, vertel mij wat!

Voor hun eigen economie en hun fooi is het allicht beter dat Fransen wat vriendelijker worden, zeker. Maar, om het maar eens in mijn beste Frans te zeggen: When in Rome, do like the Romans! Spreek Frans, een paar woorden is vaak al genoeg. Elke poging, hoe stuntelig ook, wordt meteen gewaardeerd.

Vooral jonge Fransen doen graag een poging hun beperkte Engels te praktiseren, zodra zij zo´n hakkelende Hollander horen. Die waardeert dát weer niet, hoe goed bedoeld ook.

Mogen Fransen best wat vriendelijker of kunnen toeristen beter eens naar hun eigen gedrag kijken?

Mail mij, liefst vandaag nog, naar checkpoint@telegraaf.nl