Nieuws/Binnenland
1063252
Binnenland

AIVD onderzoekt betrouwbaarheid Hero Brinkman

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van Hero Brinkman. De oud-PVV'er is sinds maandag weer aan het werk bij de recherche in Amsterdam. Voor het vervullen van bepaalde functies binnen het politiekorps is een zogenoemde verklaring van geen bezwaar vereist. De AIVD onderzoekt nu of Brinkman daarvoor in aanmerking komt. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald welke functie hij binnen de recherche krijgt. Dat meldde een woordvoerster van de politie dinsdag.

De politicus werkte van 1985 tot 2006 in verschillende functies voor de Amsterdamse politie. Hij kreeg in 2006 politiek verlof om zijn PVV-zetel in de Tweede Kamer te bekleden. De politie benadrukt dat Brinkman tijdens zijn politieke carrière in dienst was bij de politie in de hoofdstad, maar geen salaris ontving en was vrijgesteld van politiewerk.

Sinds maandag is Brinkman weer terug bij zijn korps. Hij is begonnen met een herintredingsprogramma voor opleiding en bijscholing. Als dat is afgerond, gaat hij aan de slag bij de recherche. „Voor een klein aantal functies binnen de recherche is een verklaring van geen bezwaar nodig. Volgens de gebruikelijke procedure doet de AIVD daar nu onderzoek naar.” Het is niet bekend wanneer dat onderzoek is afgerond.

De AIVD doet onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van een persoon als die in aanraking komt met vertrouwelijke informatie of staatsgeheimen, zo staat te lezen op de website van de dienst. Dat de politicus, die namens zijn eigen Onafhankelijke Burgerpartij (OBP) lid is van de Provinciale Staten van Noord-Holland, in aanraking is geweest met justitie, hoeft geen belemmering te zijn voor het verkrijgen van zo'n verklaring. Het veiligheidsonderzoek kijkt wel naar eventuele justitiële contacten, maar die zijn niet per se doorslaggevend.

Brinkman werd vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete voor het met een bijl bedreigen van zijn buurman. Het hoger beroep in die zaak loopt nog. In 2009 kreeg hij het aan de stok met een barman van perscentrum Nieuwspoort, die weigerde hem nog langer drank te schenken. In 2001 zou Brinkman hebben geprobeerd een alcoholcontrole te ontwijken, door met gedoofde lichten hard langs een politiefuik te rijden. Later werd hij thuis aangehouden.