Nieuws/Binnenland
1063279748
Binnenland

Weer evacués uit Afghanistan aangekomen in kazerne Zoutkamp

ZOUTKAMP - Bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp is zaterdagavond een derde bus gearriveerd met evacués uit Afghanistan. Het COA bevestigde zondagmorgen dat er zaterdagavond „twee bussen 85 evacués uit Afghanistan bij de kazerne in de Marnewaard zijn aangekomen.” Zondag worden meer bussen met evacués verwacht in de noodopvang in de provincie Groningen.

Defensie heeft de kazerne aangewezen als noodopvanglocatie voor mensen die door de overheid uit Afghanistan zijn gehaald. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft de opvang ingericht.

Vrijdagavond kwamen in de kazerne de eerste 28 mensen aan en later die nacht nog eens vijftig.

Nadere bijzonderheden over die aanstaande ritten zijn zondagmorgen nog niet bekend gemaakt. Er is op de kazerne nog plek voor honderden vluchtelingen.

Vier bussen met evacués arriveren in Zoutkamp.

Vier bussen met evacués arriveren in Zoutkamp.

Familie

Rond het middaguur kwamen vier bussen aan op de Strandweg. Na het brengen van een grotere groep mensen vetrokken de bussen weer snel. Buiten de hekken van de kazerne kwam even een Nederlands-Afghaanse familie kijken naar een oom en broer, die in de bus moesten zitten. Ze wilden nog niet praten, het is duidelijk te spannend. „Het is heel moeilijk voor ons. We geven nog geen commentaar.”

Er werd gezwaaid naar de uitstapplek honderd meter verderop, maar verder mag niemand het terrein op. Ze zijn blij met de opvang. „Onze oom is zakenman. Die krijgt anders de taliban achter zich aan.” Ook zij gaan er weer snel vandoor.