Nieuws/Binnenland
106330
Binnenland

Erik Staal verdacht van verduistering Zuid-Afrika

Amsterdam - Voormalig Vestia-topman Erik Staal wordt verdacht van het verduisteren van 1,2 miljoen euro, bedoeld voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika.

Dit meldt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van zijn arrestatie, afgelopen maandag. Justitie verdenkt Staal ervan dat hij met behulp van valse documenten 1,2 miljoen euro heeft verduisterd van de stichting HASA, een organisatie waarvan Staal bestuurder was. Stichting HASA bouwde tien jaar geleden enkele honderden woningen voor de allerarmsten in de Zuid-Afrikaanse stad East London. De stichting werd gefinancierd door woningcorporatie Vestia.

De Telegraaf onthulde al in 2013 dat Staal een aan Stichting HASA gelieerde villa in Zuid-Afrika gebruikte voor privédoeleinden. Daarnaast zouden er door de stichting HASA honderdduizenden euro’s zijn overgemaakt naar onbekende bankrekeningen.

Het Functioneel Parket verrichtte maandag een doorzoeking in een woning in Krimpen aan de Lek en met behulp van rechtshulpverzoeken is er gezocht in een woning in Zuid-Afrika, een woning op Bonaire en een woning in België. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar verduistering, witwassen en valsheid in geschrift. Bij de doorzoekingen zijn vermogensbestanddelen, digitale gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Er zijn twee verdachten verhoord en er zijn diverse getuigen gehoord. Erik Staal zelf werd aangehouden. De tweede verdachte betreft de 64–jarige zus van Staals ex-echtgenote. Zij wordt verdacht van medeplegen van witwassen.