Nieuws/Binnenland
106334533
Binnenland

Veel gestolen bestanden Gelderse gemeenten verkocht op darkweb

ILLUSTRATIEF

ILLUSTRATIEF

BUREN - De gemeenten Buren en Neder-Betuwe in Gelderland zijn ongeveer drie weken geleden getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Daarna zijn honderdduizenden bestanden gestolen. Die worden te koop aangeboden op het darkweb, een afgeschermd deel van het internet, melden de gemeenten nu.

ILLUSTRATIEF

ILLUSTRATIEF

Volgens Buren is ongeveer 130 gigabyte aan gegevens bij de beide gemeenten gestolen. De helft daarvan is in beeld en „dat zijn ruim 730.000 bestanden” met daarin gevoelige persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie. Gedupeerden worden op de hoogte gebracht, mensen krijgen het advies om voorzichtig te zijn wanneer iemand contact opneemt en zich voordoet als bijvoorbeeld een medewerker van een bank.

Op criminele websites wordt veel gehandeld in gestolen persoonlijke gegevens. Voor fraudeurs zijn die data goud waard. Ze kunnen bijvoorbeeld bedrijven oplichten door abonnementen op naam van nietsvermoedende consumenten af te sluiten. Ook kunnen ze de mensen zelf benaderen. Als de criminelen zich voordoen als een bedrijf, met informatie die alleen dat bedrijf hoort te hebben, kunnen ze mensen voor de gek houden en oplichten.