Nieuws
1063361
Nieuws

Jongeren bouwen Efteling na

Een uit de hand gelopen hobby. Dat is nog zacht uitgedrukt als je ziet wat tientallen jongeren hebben gebouwd in het Brabantse Nieuwkuijk. Allerlei attracties uit de Efteling zijn op een zolder en in een achtertuin tot in detail nagemaakt. Wie er rondloopt, waant zich even in het beroemde sprookjespark in Kaatsheuvel. Inmiddels is de zogenaamde Mini Efteling hét gesprek van de dag in het dorp.

Het nieuwste onderdeel van de lokale publiekstrekker is een sprookjestuin in de openlucht. Heel Nieuwkuijk loopt uit om een glimp van de nieuwigheid op te vangen. Voor de deur staan elk weekeinde lange rijen. „Iedereen wil komen kijken”, vertelt de enthousiaste directeur van het miniparkje Imre van Veldhoven. Zijn broer begon in de jaren tachtig met het nabouwen van attracties op zolder.

„Eerst Carnaval Festival, toen het spookhuis. Dat is inmiddels uitgegroeid tot wat wij het kleinste attractiepark ter wereld noemen.”TrollenIn de pas geopende sprookjestuin staan muzikale paddenstoelen, dansende schoentjes, een pratende papegaai, een grot met trollen en – de absolute blikvanger – een replica van de beroemde Langnek, die boven de bomen uitkijkt en ook met zijn nek op en neer gaat. Een team van vrijwilligers, allemaal tussen de twaalf en twintig jaar oud, heeft er jaren werk aan gehad.

Creatieve mensen

„Allemaal ontzettend creatieve mensen die hun vrije tijd opofferen om iets moois neer te zetten. Iedereen draagt zijn steentje bij. De een schildert huisjes, de ander graaft vijvertjes en weer iemand anders bedenkt de techniek voor de automatisch bewegende poppen.”De achtertuin vol sprookjes is eigenlijk van de ouders van Imre.

„We zijn heel dankbaar dat we hun tuin na al die jaren nog steeds mogen gebruiken. Het staat hier iedere week helemaal vol met kinderen. Je moet het maar aankunnen!”Zijn broer Erwin vult hem aan.

„Vroeger bouwden we de decors van melkflessen en karton. Allemaal afvalstoffen die niets kostten. Tegenwoordig pakken we het veel professioneler aan. Kijk maar eens om je heen: alles is gemaakt van heel degelijke materialen. En natuurlijk moet het ook weerbestendig zijn.”

Vrijwilligers

Het is duidelijk dat er ontzettend veel liefde in het project is gestoken. „Iedereen in mijn omgeving doet mee. Zelfs mijn oma heeft jarenlang alle kleding voor alle poppen genaaid.” Alle vrijwilligers van het miniparkje doen het uiteindelijk maar voor één ding, zegt directeur Imre.

„We willen er bezoekers mee vermaken. We geven elke week rondleidingen aan kinderen tussen de vier en de tien. Als zij het hier leuk vinden, dan zijn wij ook tevreden.”En of Imre de grote of de kleine Efteling leuker vindt? „Niets kan tippen aan het origineel”, zegt hij vastbesloten. Maar dan vervolgt hij lachend: „Al is de entreeprijs hier wel een stuk schappelijker!”