Nieuws/Binnenland
1063408
Binnenland

Daklozen ten onrechte weggestuurd

Gemeenten zetten jaarlijks enkele honderden daklozen ten onrechte op straat. Ook weigeren zeven van de tien gemeenten daklozen die van elders komen onderdak te bieden. Ze handelen daarmee in strijd met de wet. Die schrijft voor dat daklozen in elk geval tijdelijk van bed en brood voorzien moeten worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut dat het ministerie van VWS heeft laten verrichten. Een woordvoerder heeft een bericht van de Volkskrant van dinsdag hierover bevestigd. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van ambtenaren die zich voordeden als daklozen.

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn wordt verder aan dakloze gezinnen vaak onderdak geweigerd omdat er geen plaats is in het opvangcentrum. De staatssecretaris antwoordt dat op vragen van de SP. Het gaat bijvoorbeeld om gezinnen die door een huurschuld uit hun huis zijn gezet.

Volgens van Rijn werden vorig jaar in 23 zogenaamde centrumgemeenten, die zich bezighouden met de opvang van daklozen, gemiddeld zes gezinnen per gemeente geweigerd.