Nieuws/Buitenland
1063735541
Buitenland

China treedt toe tot wereldwijd coronaverband

PEKING - China heeft bekendgemaakt zich formeel aan te sluiten bij de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geleide vaccinatiefaciliteit COVAX. Peking is de grootste economie tot nu toe die deelneemt aan het initiatief, dat ernaar streeft om eind volgend jaar zeker 2 miljard goedgekeurde coronavaccins af te leveren.

Een Chinese regeringswoordvoerder lichtte toe dat China meer dan genoeg capaciteit heeft voor de productie van een vaccin tegen het coronavirus. Wanneer er een goedgekeurd middel is, wil de overheid er een prioriteit van maken om ontwikkelingslanden van voldoende vaccins te voorzien, aldus de woordvoerder,

WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus stelde onlangs dat 167 landen zich hebben aangesloten bij COVAX. Destijds zei hij dat 70 procent van de wereldbevolking hierin is vertegenwoordigd. Dat was echter voordat China formeel toetrad tot de vaccinatiefaciliteit. Ook de Europese Unie is lid van het samenwerkingsverband om de ontwikkeling van medicijnen en vaccins tegen Covid-19 te versnellen en voor iedereen ter wereld toegankelijk te maken. Rusland en de Verenigde Staten zijn vooralsnog geen lid.