Nieuws/Binnenland
1064281923
Binnenland

Kamer wil Nederlands grootste gasopslag maximaal gevuld

Den Haag - Nederlands grootste gasopslag, Bergermeer, moet ook maximaal gevuld worden. Dat eist de Tweede Kamer van het kabinet. Ook moet het Russische Gazprom zoveel mogelijk uit onze energiesystemen worden geweerd.

Het kabinet gaf eerder aan dat Nederlands’ grootste gasopslag voor hoogcalorisch gas, Bergermeer, voorlopig voor slechts 68 procent wordt gevuld. Reden is dat het Russische Gazprom nog gebruiksrechten op de gasopslag Bergermeer heeft.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, van GL tot PVV, wil nu een percentage van minstens 90 procent gevuld zien in de gigantische gasberging. Daarmee volgt de Kamer het advies van de onafhankelijke Mijnraad. Die raad riep op het percentage juist flink op te schroeven, maar dat werd door het kabinet vooralsnog terzijde geschoven. De Mijnraad riep daartoe op omdat ons gasnetwerk verbonden is met buurlanden (zoals Duitsland en Engeland).

Gazprom weren

Een meerderheid van de Kamer roept het kabinet donderdag ook op alle juridische middelen te onderzoeken om het Russische staatsbedrijf Gazprom uit het Nederlandse energiesysteem te weren ’en hierbij de randen op te zoeken van wat juridisch mogelijk is’.

Bij onze oosterburen worden al vergaande maatregelen getroffen nu Rusland de gaskraan al dichtknijpt en deze maand ook pijpleiding Nordstream 1 voor onderhoud afsluit. Onze oosterburen vrezen dat de toelevering van gas ook na het onderhoud stokt. Daarmee kan Duitsland in grote problemen komen, omdat dat land voor de aardgasleveringen rechtstreeks is verbonden met Rusland. Ook ons land bevindt zich in het eerste niveau van de gascrisis, al worden de bergingen voor komende winter wel gestaag gevuld.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop