Nieuws/Buitenland
1064944129
Buitenland

Vier doden door extreme bosbrand Cyprus

Dorp dat is verwoest door de brand.

Dorp dat is verwoest door de brand.

NICOSIA - Zeker vier mensen zijn overleden door een bosbrand in Cyprus. Dat laat Nicos Nouris, minister van Binnenlandse Zaken, weten via Twitter.

Dorp dat is verwoest door de brand.

Dorp dat is verwoest door de brand.

De vier slachtoffers zijn geïdentificeerd als Egyptische staatsburgers, tweette de minister.

Hittegolf

Het vuur brak zaterdag uit in het dorp Arakapas. Het werd aangewakkerd door harde wind en hoge temperaturen en diverse dorpen zijn al geëvacueerd. De Cypriotische president Nicos Anastasiades sprak via Twitter van een „zeer moeilijke dag” en bedankte zowel Griekenland als Israël voor hun positieve reactie op de oproep.

’Bloedoranje’

Cyprus heeft zaterdag noodhulp gevraagd van vliegtuigen uit Israël en de Europese Unie om een grote natuurbrand op het eiland te bestrijden. De Israëlische premier Naftali Bennett heeft toegezegd twee blusvliegtuigen te sturen die naar verwachting zondag aankomen. Naast Griekenland heeft ook Italië hulp beloofd. Meer dan twintig blusvoertuigen, zes helikopters en vier vliegtuigen bestrijden de vlammen al, bijgestaan door Britse troepen die gestationeerd zijn op het mediterrane eiland.

Dichte rook was te zien in de zuidelijke badplaats Larnaca dat 40 kilometer van Limassol ligt en de rook zorgde ervoor dat de zon een ’bloedoranje’ kleur kreeg.