Nieuws/Binnenland
1065020371
Binnenland

Landbouwbedrijven gaan Malieveld opknappen

DEN HAAG - Het Malieveld krijgt een opknapbeurt. Het terrein in Den Haag was beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten en nu gaan bedrijven uit de agrarische sector de schade herstellen.

De schade is het grootst aan de randen van het Malieveld. Banden van tractoren, vrachtwagens, pick-uptrucks en andere voertuigen hebben daar diepe sporen getrokken, vooral onder de bomen. Twee bedrijven, uit Zeewolde en Soerendonk, gaan dat kosteloos herstellen. Dat begint komend voorjaar, zegt Staatsbosbeheer, de eigenaar van het Malieveld.

De grasvlakte in het midden, waar de duizenden voertuigen werden geparkeerd, is niet zo erg beschadigd. Dit deel van het Malieveld wordt de komende weken egaal gemaakt en ingezaaid met nieuw gras. Ook paaltjes worden teruggeplaatst. De kosten daarvoor, ongeveer 9.000 euro, worden betaald door de organisator van het eerste protest, Agractie, en door twee brancheverenigingen.

Staatsbosbeheer zelf heeft de grootste kuilen in het grasveld al dichtgemaakt en wandelpaden opgeknapt.

Komende woensdag komen er misschien weer honderden zware voertuigen naar het terrein. Boze bouwers willen het Malieveld vol zetten met vrachtwagens, shovels en andere voertuigen. De demonstranten zijn boos over de gevolgen van de stikstofcrisis voor de bouwsector. De organisatoren vragen betogers om niet met hun eigen voertuigen naar Den Haag te gaan.