Nieuws/Binnenland
1065610
Binnenland

Krijg ik minder AOW als ik ga trouwen of samenwonen?

Ik ben een weduwnaar die volgend jaar 65 wordt. Verandert er nog iets met mijn recht op AOW en pensioen als ik zou trouwen of samenwonen met een vrouw die nog geen 65 is?

U wordt 65 jaar in 2014. Dat is dus vóór 2015. Dat wil zeggen dat u – als u getrouwd bent of samenwoont – recht heeft op een toeslag op uw AOW voor een niet-werkende partner die zelf nog geen recht op AOW heeft. Het recht op een toeslag op de AOW voor een jongere partner houdt u, ook al zou u pas na 2015 gaan trouwen of samenwonen. Voor nieuwe gevallen wordt de AOW-toeslag wel afgeschaft per 2015.

 

Bij uw pensioen is er trouwens een ander punt om op te letten. Het maakt namelijk voor het recht op nabestaandenpensioen veel uit of u trouwt en uw partner aanmeldt bij het pensioenfonds vóór of nadat u met pensioen gaat. U kunt dit het beste navragen bij uw pensioenfonds (want elke regeling is weer een ietsje anders), maar in principe heeft een nieuwe partner later geen recht op nabestaandenpensioen als u getrouwd bent of uw partner aanmeldt nadat u 65 bent geworden. Als u de pensioenleeftijd nog niet heeft bereikt en u toch al van plan bent te gaan trouwen of samenwonen, dan heeft het zin om hiermee rekening te houden.