Nieuws
1065612
Nieuws

'Spaarders zien miljard euro in rook opgaan'

Het vrij beschikbare vermogen van bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens staat uitsluitend op spaarrekeningen en termijndeposito's. Dit spaargeld bedraagt opgeteld circa 80 miljard euro. Door de lage rente en de hoge inflatie wordt het gezamenlijke vermogen van deze spaarders ruim 1 miljard euro per jaar minder waard. 

Dat stelt de Amsterdamse vermogensbeheerder OXBY op basis van een representatief onderzoek. Ondanks de gekelderde rente en de inflatie van ruim 3 procent blijven veel Nederlanders sparen, omdat dit als een veilige optie wordt gezien in tijden van crisis.

"Maar het spaargeld van veel particulieren gaat alleen maar achteruit", benadrukt Tjade Groot, hoofd vermogensbeheer bij OXBY. Volgens hem moeten spaarders daarom overwegen om met een deel van hun geld gespreid te gaan beleggen. "Er zijn goede alternatieven waarbij het geld wel groeit, met een beperkt risico."

Niet halsoverkop

De volledige Nederlandse bevolking beschikt over ongeveer 328 miljard euro aan spaargeld. Financieel experts zoals Kapé Breukelaar adviseren spaarders niet halsoverkop te gaan beleggen, maar eerst goed na te denken met welk doel men dat wil doen en voor hoeveel jaar. Ook is het bij beleggen belangrijk om goed te letten op de kosten, risico's en het beoogde rendement.