Nieuws
1065621
Nieuws

Zorgeloos op reis

Op vakantie in exotische landen lopen reizigers nog wel eens een virus of blessure op. Uw basisverzekering vergoedt eventuele ziektekosten in het buitenland. Dit gaat echter waarschijnlijk tot het verleden behoren; het kabinet wil de zorgdekking buiten Europa schrappen.

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft aangekondigd met een wetsvoorstel te komen waarmee de werelddekking van de basisverzekering per 2015 gaat verdwijnen. Hiermee wil het kabinet jaarlijks zo’n €60 miljoen besparen en zorgfraude buiten Europa beteugelen.

De basisverzekering zal dan alleen nog zorg binnen Europa vergoeden. Wil iemand op reis buiten dit continent ook verzekerd zijn, dan moet hij vanaf volgend jaar een aanvullende verzekering afsluiten. Verzekeraars zullen, als de werelddekking verdwijnt, speciale verzekeringen voor zorg buiten Europa introduceren.

Een kwart van de Nederlandse toeristen moet in actie komen als de werelddekking verdwijnt. Populaire bestemmingen zijn vooral Turkije, met 800.000 vakantiegangers in 2012, en Egypte. Verder gaan er jaarlijks ook honderdduizenden landgenoten naar de Verenigde Staten, Zuidoost-Azië en Australië.

Reizigers duurder uit

Reisorganisaties lieten direct weten niet blij te zijn met Schippers’ plan, omdat dit reizen duurder zou maken en ze tevens vrezen dat reizigers zullen nalaten om een extra verzekering af te sluiten. Maar verdwijning van de werelddekking is geen groot probleem, stelt Jan Benedictus van patiëntenfederatie NPCF: „De gevolgen zijn voor iedereen hetzelfde en mensen kunnen hier goed op anticiperen. De ingreep is niet te vergelijken met bezuinigingen op bepaalde behandelingen waarvan ernstig zieke patiënten afhankelijk zijn.”

De NPCF vindt wel dat verzekeraars en overheid mensen goed aan een aparte verzekering moeten herinneren. Want de maatregel wordt pas vervelend als reizigers dit vergeten en behandelingen volledig voor eigen rekening komen. Benedictus: „Toeristen dienen ook op te letten waar straks de grenzen van Europa liggen. Want ondanks dat Turkije en Rusland aan het EK en het Eurovisie Songfestival meedoen, zal de basisverzekering zorg in die landen waarschijnlijk niet meer vergoeden.”

Nog anderhalf jaar

Ondanks dat het nog anderhalf jaar duurt voordat de werelddekking wordt geschrapt, hebben veel mensen nu al een speciale verzekering voor zorgkosten in het buitenland. Bijna driekwart van hen kiest bij afsluiting van een reisverzekering namelijk voor extra medische dekking. Overigens betreft dit vaak een dubbele verzekering, want de basisverzekering vergoedt momenteel gewoon zorg buiten Europa. Jan Benedictus hoopt dan ook dat consumenten door de op handen zijnde maatregel wakker worden geschud en erachter komen dat ze de extra dekking vooralsnog niet nodig hebben.

Zolang de werelddekking nog intact is, is extra medische dekking wél handig voor vakanties in landen waar de zorg aanmerkelijk duurder is dan in Nederland. Bijvoorbeeld Zwitserland, de Verenigde Staten, Canada en enkele landen in Zuid-Amerika. De basisverzekering vergoedt namelijk tarieven die hier gangbaar zijn; is uw behandeling veel duurder, dan dient het verschil uit eigen zak te komen. Met extra dekking wordt wel het hele bedrag vergoed.

Andere voordelen van een reisverzekering met medische dekking zijn vergoedingen voor de terugreis als u zelf niet in staat bent om te rijden, of als u een familielid wilt laten overkomen omdat u door ziekte niet kunt terugvliegen.