Nieuws
1065626
Nieuws

Let hier op bij je eerste vakantiebaantje

Een mooie vakantie bij elkaar verdienen aan het einde van het schooljaar? Honderdduizenden jongeren gaan deze zomer weer aan de slag in de horeca, op de camping of in de fabriek. Ze krijgen wellicht voor het eerst te maken met onderhandelen over de hoogte van het loon, opbouwen van pensioen en belasting betalen of juist terugkrijgen. Waarop moeten jongeren letten bij vakantiewerk?

Welk vakantiewerk mag je doen?

De overheid heeft regels opgesteld welk werk jongeren mogen doen. Zo mogen jongeren onder de 16 jaar niet achter de kassa staan en alleen maar 'helpend' werk doen in een winkel. Er moet dus altijd een oudere collega bij zijn. Ook mogen ze 'helpen ' in de huishouding, tuinbouw, op de boerderij of bij de post. Jongeren onder de 16 kunnen ook nog niet in een fabriek of met machines werken. Jongeren onder de 15 mogen maximaal 7 uur per dag werken en 35 uur per week, 15-jarigen kunnen elke dag een uur langer werken. Jongeren onder de 15 mogen niet op zondagen werken en 15-jarigen alleen als dit gebruikelijk is in het bedrijf en als ze op de zaterdag ervoor vrij zijn. Als ze werken mogen 15-jarigen niet na 9 uur 's avonds werken en 13- en 14-jarigen niet na 7 uur. Onder de 13 jaar mag je nog geen vakantiewerk doen.

Voor 16- en 17-jarigen zijn de regels wat soepeler. Je mag vrijwel alle soorten werk doen, alleen bij gevaarlijke machines is het nodig dat er een oudere deskundige in de buurt is. Je mag 9 uur per dag werken  tot 11 uur 's avonds en ook op zondagen ben je inzetbaar.

 

Hoeveel verdien je met vakantiewerk?

Jongeren die beginnen met hun eerste vakantiebaantje moeten goed opletten dat ze wel genoeg betaald krijgen. Het valt niet mee om scherp te onderhandelen bij een van je eerste banen, maar kijk in ieder geval even naar het minimum bedrag dat je wettelijk hoort te verdienen.

Voor 13- en 14-jarigen geldt geen minimum bedrag. Wel is het raadzaam om aan vrienden en bekenden te vragen wat zij ongeveer verdienen, zodat je weet of je baas een eerlijk bedrag biedt.

15-jarigen moeten vanaf juli 2013 minimaal 102,30 euro verdienen met een hele week werken, dat is dus 2,56 euro per uur. Iemand van 16 jaar oud krijgt minimaal 2,94 euro per uur en iemand van 17 jaar 3,37 euro. Deze bedragen zijn allemaal bruto, er gaat dus nog belasting vanaf voordat je het op je rekening krijgt.

 

Ben je 18 jaar of ouder? Vindt dan hier hoeveel jij minimaal moet verdienen per week of maand.

 

Bouw je pensioen op en krijg je vakantiegeld bij een vakantiewerk?

Veel jongeren bouwen bij hun vakantiebaantje voor het eerst pensioen op. Het gaat weliswaar om kleine bedragen, maar van je bruto inkomen gaat toch ongeveer 2 procent naar je pensioenpot. Als je zwart werkt bouw je geen pensioen op. Naast het sparen voor je pensioen, krijg je ook nog 8 procent van je inkomen aan vakantiegeld. Bij sommige banen krijg je dit in één keer in mei of juni, bij andere elke maand bij je salaris.

 

Moet ik door mijn vakantiewerk belastingaangifte doen?

Veel jongeren doen geen belastingaangifte omdat ze denken dat het bij een klein baantje niet nodig is. Uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud in 2012 blijkt dat een kwart van de jongeren geen aangifte doet. Als je geen brief thuis krijgt waarin opgeroepen wordt aangifte te doen en denk je geen belasting te hoeven betalen, dan hoef je in principe ook geen aangifte te doen. Maar veel jongeren met bijbaantjes of vakantiewerk kunnen geld terugkrijgen als ze toch aangifte doen. Volgens de Belastingdienst krijgen jongeren gemiddeld 250 euro terug. Via dit rekenmodel kun je uitrekenen hoeveel geld je terug kunt vragen. Als je de laatste jaren geen belastingaangifte hebt gedaan kun je dit nog tot en met 2008.

 

Wanneer moet ik rekening houden met kinderbijslag of studiefinanciering?

Hard werken loont, ook in de vakantie. Maar als je veel werkt en een goed salaris krijgt, kan het zijn dat je studiefinanciering of kinderbijslag in gevaar komt. Tot je 18de krijgen je ouders kinderbijslag voor jou, behalve als je al studiefinanciering ontvangt. Jongeren van 16 en 17 jaar die ook in de rest van het jaar geld verdienen met een bijbaantje, mogen per kwartaal gemiddeld 1266 euro (netto) bijverdienen zonder dat de kinderbijslag in het geding komt. Inkomsten van vakantiewerk tellen apart mee. Hiervoor mag je nog eens 1300 (netto) per jaar extra bij verdienen. Kinderen onder de 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen zonder dat de kinderbijslag vervalt.

Jongeren die studiefinanciering ontvangen, mogen in 2013 13.530 euro verdienen zonder dat hun recht op studiefinanciering vervalt. Denk je dat je meer zult verdienen, zet dan de studiefinanciering stop. Anders moet je twee jaar later, als de controle volgt, het te veel verdiende geld plus rente terugbetalen. Zet ook je ov-studentenkaart stop, anders moet je daarvoor 194 euro per maand terugbetalen. Je studiefinanciering stopzetten kan ook met terugwerkende kracht. Lees er hier meer over.

 

Wat zijn de nadelen van zwart vakantiewerk?

Elke zomer zijn er veel scholieren die een zwart baantje hebben. Dit is goedkoper voor de werkgever en vaak houd je zelf meer over omdat jullie beiden geen belasting of verzekeringspremies betalen. Zwart werk is niet alleen verboden, maar ook onhandig. Als je zonder duidelijk contract werkt en je baas je betaalt zonder eerst belasting te betalen, werk je waarschijnlijk zwart en dus niet legaal. Omdat jij en je baas bij zwart werk niet alle verplichte premies en belastingen betalen, ben je ook niet verzekerd tegen ziekte of ongelukken. Ook sta je als je wit werkt veel sterker als je baas het salaris niet uitbetaald.