Nieuws

Nieuwe studenten hebben onvoldoende inzicht in financiën

Meer dan 100.000 jongeren starten begin september met het studentenleven. Dit betekent voor het eerst collegegeld betalen, studiefinanciering ontvangen en op kamers. Veel geldzaken komen op ze af, maar veel nieuwe studenten zijn nog zo groen gras. Meer dan de helft weet niet hoeveel hij te besteden heeft.

Dit blijkt uit een peiling van Stichting Weet Wat Je Besteedt onder 170 Utrechtse studenten die in augustus deelnamen aan de introductieweek in Utrecht, de zogenoemde UIT-week.

 

De helft weet niet wat hij te besteden heeft

Ruim 50 procent van de studenten weet voorafgaand aan hun studententijd niet hoeveel geld hij straks kan uitgeven. Dit terwijl eenderde wel al besloten heeft extra geld te lenen en 87 procent op kamers gaat voor zijn studie. Deze financiële beslissingen zijn niet heel doordacht genomen, want slechts 20 procent heeft een financieel plan gemaakt met inkomsten en uitgaven tijdens zijn studie.

“Het is zorgwekkend dat zo weinig studenten bezig zijn met hun financiën", zegt Ruud Nauts, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). Hij geeft aan dat tijd steken in je financiën zich uitbetaald in, maar ook na je studietijd. "Met een lening ga je namelijk een verbintenis voor lange tijd aan."

 

'Nooit blut geweest tijdens studietijd

Nauts is studentenvoorman, maar is zelf ook nog bezig met de studie orthopedagogiek. Hij geeft het goede voorbeeld."Ik heb aan het begin van mijn studententijd een begroting opgesteld, die ik goed bijhoud en aanpas als mijn situatie verandert. Dit heeft er tot nu toe voor gezorgd dat ik, behalve helemaal aan het begin van mijn studententijd, nooit compleet blut ben geweest."

 

'Tijd van naïef zijn is voorbij'

De Stichting Weet Wat Je Besteedt richt zich op financiële zelfredzaamheid van jongeren onder de 25 jaar. Directeur Thea Hazel-Stals is streng richting de nieuwe studenten. "De tijd om naïef te zijn en denken dat het financieel wel goed komt is echt voorbij. Studeren kost geld. Het is daarom goed dat studenten weten wat deze investering nu precies betekent voor hun uitgaven nu en in de toekomst".

Dat uitrekenen, kunnen de studenten volgens de stichting door een financieel plan te maken. Weet Wat Je Besteedt helpt een handje via de website  Financieelstudieplan.nl . Hier krijgen studenten inzicht in de gevolgen van leningen en in de hoogte van inkomsten en uitgaven.

 

Tips voor in je studententijd?

Bekijk de speciale website over studeren en geld van Telegraaf OverGeld.