Nieuws/Binnenland
1065992054
Binnenland

Grootste toename aantal coronapatiënten op ic's in 2 weken, 9648 nieuwe coronagevallen

Amsterdam - Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is donderdag gestegen met 17, dat is de grootste stijging sinds 8 april. Ook het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal forst gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het RIVM 9648 nieuwe coronagevallen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 7 januari.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 57.902 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8272 nieuwe besmettingen per dag.

Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen afgelopen etmaal, met 448 positieve tests. In Amsterdam kregen 365 inwoners een positieve testuitslag. In Den Haag kwamen 332 besmettingen aan het licht, in Utrecht 203 en in Eindhoven 142.

Intensive care

In totaal liggen 839 mensen op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er lagen voor het laatst op 22 januari zoveel coronapatiënten op de intensivecareafdelingen.

Er liggen al bijna een week meer dan 800 Covid-patiënten op de ic’s. In totaal zijn nu 2682 patiënten met Covid-19 opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 68 meer dan woensdag en het hoogste aantal sinds begin januari. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten donderdag toe met 51 tot 1843.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde eerder op de dag dat de situatie in de ziekenhuizen steeds penibeler wordt. Meer dan een derde van de ziekenhuizen (37 procent) slaagt er door de toestroom van coronapatiënten niet meer in alle „kritiek planbare zorg” volgens planning te leveren. Dat is zorg die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij de patiënt te voorkomen. Ook het LCPS zelf noemde de situatie donderdag „absoluut zorgwekkend.”