1066419
Binnenland

Nederland niet gevraagd voor ingrijpen Syrië

Het kabinet heeft geen verzoek ontvangen om deel te nemen aan een eventuele militaire operatie in Syrië. Dat schrijven de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag aan de Tweede Kamer. Die praat later in de middag over de kwestie.

Verder houdt het kabinet nadrukkelijk vast aan het VN-spoor waarbij de Britse inzet om een resolutie in de Veiligheidsraad aanvaard te krijgen, wordt gesteund. Het wil eerst het onderzoek van het VN-inspectieteam naar de chemische aanval in Syrië afwachten. Het onderzoek van de monsters die zijn genomen in Damascus kan enkele of meerdere weken duren, aldus de bewindslieden. Nederland blijft er bij bondgenoten op aandringen om alle informatie te delen.

Als bewezen wordt dat chemische wapens zijn ingezet, moet dat consequenties hebben. Het kabinet lijkt daarbij geen andere weg te zien dan militaire actie. Op de vraag of het mogelijkheden ziet om de inzet van chemische wapens te bestraffen met niet-militaire middelen, is het antwoord: „Het is lastig voor te stellen wat voor niet-militaire middelen doelmatig ingezet kunnen worden als tegenmaatregel in geval van een aanval met chemische wapens”. Het kabinet zegt verder geen kennis te hebben van de voornemens van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om militair in te grijpen.

Ten slotte ziet het kabinet „momenteel geen aanleiding” om de Patriots uit Turkije terug te trekken. Nederlandse Patriots beschermen de Zuid-Turkse stad Adana en haar bevolking. Als de missie wijzigt, zal de Kamer daarover worden ingelicht.