Nieuws/Binnenland
1066432
Binnenland

Groene glorie

Wat was het vorige week een extreem duurzame bedoening. Het leek lijkt wel of er op en rond de ’Dag van de Duurzaamheid’ een tsunami aan positief duurzaam nieuws over Nederland werd uitgespreid.

Ik was net terug uit India, van de grote lokale introductie van onze Pharox led-lampen. Nederlandse technologie en ondernemerschap verovert nu ook een land met een kleine 1,2 miljard mensen. Ook was er de indrukwekkende presentatie van ’De kracht van duurzaam veranderen’, geschreven door Annemarie Rakhorst in het DeLaMar theater. Een uurtje eerder gaf Heineken het startschot om al de verlichting naar led te transformeren. De gemiddelde eenmalige investering per café is 2000 euro en de jaarlijkse opbrengst door energiebesparing is 2400 euro, ongeveer 15 jaar lang.

De hekkensluiter was de introductie van een andere baanbrekende Nederlandse vinding. Het Haagse bedrijf Hydroring Capital demonstreerde met medewerking van Royal Haskoning DHV en Siemens een mini-energiecentrale voor rurale gebieden.

In een waterstroom wordt een pijpleiding met een visvriendelijke Hydroring gemonteerd. De waterstroming drijft een roterend schoepenrad aan waarmee de waterenergie wordt omgezet in schone duurzame energie voor slechts een paar cent per KWh. Eén magnetisch gelagerde waterkrachtcentrale met een doorsnee van iets meer dan één meter kan in onderontwikkelde gebieden tot 4000 huishoudens van groene stroom voorzien. Hoewel Nederland in Europa met slechts 3,8 procent duurzame energie de hekkensluiter is, lopen onze vaderlandse ondernemingen met hun duurzame innovaties wereldwijd voorop.