1066609
Binnenland

Natuurclubs haken af bij Blankenburgtunnel

Twee natuurorganisaties praten niet meer mee over hoe de Blankenburgtunnel moet worden ingepast in het gebied. Ze vinden dat ze tegen dovemansoren praten en dat hun wensen worden genegeerd. Dat heeft woordvoerder Toine Cooijmans van Natuurmonumenten woensdag gezegd. Zijn organisatie en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland konden hun visie geven op de aanleg van de omstreden tunnel.

Maar gebleken is dat er niet meer dan 25 miljoen euro beschikbaar is om de tunnel in te passen in het landschap. „Een schijntje, hooguit genoeg voor wat veredelde geluidswallen”, aldus Cooijmans. Hoeveel geld er dan wel nodig is, kon hij niet zeggen. Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederatie gaan volgens hem nu weer protesteren tegen de aanleg van de tunnel, als het moet tot aan de Raad van State aan toe.

De Blankenburgtunnel is onderdeel van een project dat de A15 met de A20 moet verbinden. De aanleg zou 1,1 miljard euro kosten. Volgens Cooijmans is het aanleggen van een tunnel en een bijbehorende snelweg helemaal niet meer nodig. „Er werd op die locatie een verkeersknelpunt voorzien, gebaseerd op voorspellingen over de groei van de economie en de verkeersstromen. Maar dat was jaren geleden. De werkelijkheid is nu heel anders.”

„Als er dan toch een tunnel moet komen, dan pleiten wij liever voor de Oranjetunnel. Die ligt westelijker en zou de 'groene long' in de regio Rotterdam-Den Haag sparen”, zegt Cooijmans. Die optie valt wel een paar 100 miljoen euro duurder uit dan de Blankenburgtunnel.