1066902
Binnenland

Accountant Imtech wacht tuchtrechter

Opnieuw moet een registeraccountant van KPMG voor het hekje van de tuchtrechter in Zwolle verschijnen. Deze keer draait het om Willem Riegman van KPMG die als lead partner bij Imtech onder meer onderzoek heeft gedaan naar de boekhoudfraude. Riegman moet zich op 6 september verantwoorden voor zijn handtekening onder een mogelijk valse jaarrekening over 2009 van Imtech-dochter Ventilex.

Eerder kreeg voormalig KPMG-accountant Marco Noorlander een berisping omdat hij ten onrechte de jaarrekening over 2010 van woningcorporatie Vestia had goedgekeurd. De Riegman-zaak draait om een bonusregeling van de inmiddels ontslagen Ventilex-directeur Henk Dijkman. Imtech wilde onder de bonus uit en schermde daartoe bij de rechter met een interne jaarrekening van Ventilex waaruit moest blijken dat het bedrijf verlies had gedraaid.

Dijkman presenteerde zelf echter ook een jaarrekening waaruit bleek dat Ventilex wel degelijk zwarte cijfers schreef in 2009. Het verschil tussen de rekeningen bedroeg ruim €4,5 miljoen.

Het gerechtshof verplichtte Imtech eind vorig jaar uiteindelijk toch de bonus en een ontslagvergoeding uit te betalen die inclusief rente neerkwamen op een bedrag van circa €1 miljoen, zegt Dijkman. Het hof nam in de uitspraak al een voorschot op mogelijke fraude: „Het hof kan niet anders dan constateren dat Ventilex ten aanzien van de jaarstukken over 2009 willens en wetens de waarheidsplicht heeft overtreden. Het hof gaat ervan uit dat de rol van bestuurders van Imtech en ook die van KPMG door politie en justitie nauwgezet worden onderzocht.” Van dat onderzoek kwam niks terecht, maar de accountantskamer neemt de zaak wel in behandeling, constateert Dijkman.Mocht het tot een berisping komen, dan opent dat de weg naar nieuwe civielrechtelijke en strafrechtelijke procedures tegen KPMG en Imtech, zegt Hans Eijer, de advocaat van Dijkman. Zijn cliënt wil onder meer schadeloos gesteld worden voor de juridische kosten die hij heeft gemaakt in diverse rechtszaken tegen Imtech en Ventilex. „Maar het gaat mij hier ook om het principe”, vult Dijkman aan, die nog geen concreet bedrag wil noemen. Hij is van mening dat Imtech en KPMG ’onrechtmatig’ hebben gehandeld en vindt dat de ondernemingen alleen daarom al niet vrijuit mogen gaan. KPMG wil geen commentaar geven zolang de zaak nog onder de rechter is. Imtech zegt dat er meerdere procedures lopen rond Dijkman. De woordvoerder wil daarover kwijt dat de raad van bestuur onlangs een verzoek van Dijkman om met gesloten beurzen uiteen te gaan na een geschil over „ontvreemding van intellectuele eigendommen van Imtech” heeft afgewezen. Overigens vielen er gisteren geen nieuwe lijken meer uit de kast tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van Imtech. De cijfers zijn weliswaar dieprood van kleur, maar het verlies van €230 miljoen was conform verwachting, stelde bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. Imtech sleepte bovendien in het afgelopen half jaar voor ruim €2,5 miljard aan nieuwe orders binnen. „Bemoedigend”, zei Van de Aast, al moest hij het antwoord schuldig blijven op de vraag of dat meer of minder was dan in dezelfde periode een jaar eerder.De kleine dertigduizend medewerkers van het bedrijf snakken inmiddels naar rust, maar er staan nog steeds risicovolle posten in de cijfers. Zo moet Imtech nog ruim €127 miljoen aan lang openstaande facturen innen, veelal vertraagd vanwege conflicten met opdrachtgevers. Een zo’n ruzie draait om de bouw van een voetbalstadion voor het in Polen gehouden EK, zeggen Poolse bronnen. Imtech wilde dat gisteren niet bevestigen, maar kon niet uitsluiten dat er op termijn toch moet worden afgeschreven op deze openstaande rekeningen.