Nieuws/Binnenland
1067219
Binnenland

SGP-bestuur houdt vast aan beginselprogram

De benoeming van Lilian Janse als lijsttrekker van de SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen „spoort inhoudelijk niet met de tekst van het beginselprogramma van de partij”. Partijvoorzitter Maarten van Leeuwen heeft dat maandagavond gezegd in een eerste reactie.

Hij wijst erop dat het besluit over Janse in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de plaatselijke leden in Vlissingen. Maar Van Leeuwen zegt ook dat het hoofdbestuur zich blijft inzetten „voor inhoudelijk draagvlak voor het beginselprogramma. Wij hechten namelijk veel waarde aan de innerlijke overtuiging van onze leden.”

Volgens het beginselprogramma van de SGP handelen vrouwen die zitting nemen in vertegenwoordigende of bestuurlijke politieke organen in strijd met hun roeping.

De SGP-voorzitter noemt de situatie in Vlissingen „uitzonderlijk”. Janse stelde zich beschikbaar nadat mannelijke kandidaten het lieten afweten.

Eerder dit jaar nam de SGP de formele beletselen voor vrouwen om politiek actief te worden voor de partij weg. Dat gebeurde door een reglementswijziging. Het hoofdbestuur van de partij deed dat onder druk van een uitspraak van de Hoge Raad dat kandidaten niet op grond van hun geslacht mogen worden uitgesloten. Het beginselprogramma werd echter niet aangepast.

Het besluit van de SGP in Vlissingen beweegt zich volgens Van Leeuwen „tussen twee polen: het beginselprogramma en het reglement”. Formeel is de aanwijzing van Janse als lijsttrekker in overeenstemming met het reglement, zo voegt hij daar aan toe.