Nieuws/Binnenland
1067225
Binnenland

Parlement India steunt voedselprogramma armen

De Indiase Tweede Kamer heeft maandag ingestemd met een voedselprogramma voor de armen. 820 miljoen mensen, ongeveer twee derde van de bevolking, kunnen per maand 5 kilo graan kopen tegen een lage prijs. Het programma kost de staat bijna 15 miljard euro.

Met het programma, waarmee de senaat nog moet instemmen, hoopt de regerende Congrespartij haar kansen bij de parlementsverkiezingen volgend jaar te vergroten. Voorzitter Sonia Gandhi noemde het regeringsvoorstel „een historische stap om een einde aan de honger te maken”. Zij woonde het einde van het debat niet bij. Gandhi werd onwel en moest door onder anderen haar zoon de zaal worden uitgedragen. Zij klaagde over pijn in haar borst en is in een ziekenhuis in New Delhi opgenomen.

Volgens de Wereldbank woont een derde van alle armen in de wereld in India. Ongeveer de helft van de kinderen daar is ondervoed en te klein. Critici van het voedselprogramma wijzen erop dat er te weinig voorraden graan zijn om het project uit te voeren en dat de staat niet het geld heeft om het uit te voeren. Volgens sommigen zal de hulp door de corruptie bovendien niet bij de mensen terechtkomen voor wie hij bestemd is.