Nieuws/Binnenland
1067231
Binnenland

'Halveer OZB Amsterdam'

De VVD in de hoofdstad wil de OZB halveren. Dat is de voornaamste verkiezingsbelofte uit het program van de hoofdstedelijke liberalen, dat maandagavond werd gepresenteerd.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart 2014. De VVD is de eerste partij die de verkiezingsbeloften bekend maakt. Volgens VVD-wethouder Eric Wiebes moet het er een stuk efficiënter aan toe gaan in de stad. ,,We halen er in Amsterdam niet uit wat erin zit. En dat ligt aan het Amsterdamse beleid."

,,Succesvolle vergelijkbare steden zijn de economische motor van hun land, maar Amsterdam is meer bezig met welvaart verdelen, dan met welvaart creëren’’, stelt hij. ,,Het Amsterdams huisvestingsbeleid houdt de welvaart buiten de deur. Het onderwijsbeleid vermindert de kansen voor goede en voor minder goede leerlingen.’’

De VVD’er gelooft dat de hoofdstad behoort tot de steden die wereldwijd kunnen meedingen om talent, economische groei en de nieuwe banen voor de komende decennia. ,,Amsterdam kan een van die schaarse economische groeimachines in de wereld worden, waarvan iedereen in deze stad profiteert.’’ Dat kan in zijn optiek tienduizenden extra banen opleveren. Maar tot nu toe wordt dat volgens hem niet waargemaakt. ,,De economie van Amsterdam wordt belemmerd door achterhaalde ideologische keuzes.''

Naast de aanpak van de OZB wil de liberaal dat het aantal sociale huurwoningen fors daalt, om hoogopgeleide arbeidskrachten een kans te geven op de Amsterdamse woningmarkt. Ook zet de VVD in op de bouw van meer ondergrondse parkeergarages.

'Werk voor Iedereen'

Een verlaging van de OZB is volgens Wiebes nodig om de stad er weer bovenop te helpen. Amsterdammers betalen nu gemiddeld zo’n 140 euro per jaar aan OZB. De halvering, die 50 tot 60 miljoen per jaar kost, kan volgens de VVD’er worden terugverdiend door opnieuw ambtenaren te ontslaan en te snijden in de bureaucratie.

Het verkiezingsprogram heet ‘Werk voor Iedereen’ en speelt in op de ongeveer 75.000 werklozen die momenteel in de stad wonen.