Nieuws/Binnenland
1067234
Binnenland

Snel duidelijkheid voor thuishulpen Sensire

Voor november weten de thuishulpen van het Achterhoekse Sensire waar ze aan toe zijn. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn maandag na een dag vol overleg over het ontslag van 1100 thuishulpen.

Van Rijn kreeg van de betrokken gemeenten de toezegging dat ze haast maken met de aanbesteding, dat ze cao-afspraken voor de lonen nakomen en dat de relatie cliënt-thuishulp zo veel mogelijk intact blijft. Daarmee is niet het ontslag van de baan, zoals medewerksters van Sensire op een actiebijeenkomst voor het hoofdkantoor in Varsseveld eisten.

Volgens Van Rijn is volgend jaar een vergelijkbaar aantal thuishulpen nodig en is daar budget voor. Vanaf 2015 verandert dat door bezuinigingen. Van Rijn riep de partijen op nu al aan de lange termijn te denken.

Wethouder Leo Scharenborg (gemeente Berkelland) zei namens de zeven gemeenten dat met 15 zorgaanbieders wordt gesproken. Voor 1 november moet duidelijk zijn welke aanbieders de zorg voortzetten. Dat kan in een andere constructie zelfs Sensire zijn, de organisatie die nu contracten van 1100 medewerkers heeft opgezegd uit vrees in januari met personeel, maar zonder werk te zitten.

Abvakabo-bestuurder Lilian Marijnissen spreekt van een „teleurstellende uitkomst”. „In december loopt het contract van Sensire af, dus ze moeten wel snel duidelijkheid geven.” De vakbond beraadt zich maandagavond op wat hij hiermee moet.