Nieuws/Buitenland
1067242
Buitenland

VN-wapeninspecteurs terug in hotel

Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties die maandag in Syrië plaatsen hebben bezocht waar gifgasaanvallen zijn gemeld, zijn in hun hotel in Damascus teruggekeerd. Dat meldden ooggetuigen. Het konvooi van zes VN-voertuigen werd eerder op de dag onderweg beschoten. Daarbij werd een auto uitgeschakeld en de missie vertraagd.

De regering en rebellen beschuldigen elkaar ervan op de VN-missie te hebben geschoten. Ze hadden een wapenstilstand gesloten om het onderzoek mogelijk te maken.

De inspecteurs zijn ruim een week geleden in Damascus aangekomen om claims over het eerder gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Woensdag meldden rebellen dat ze aan de rand van Damascus werden aangevallen met gifgas. Dat was vooral in Ain Tarma, Jobar en Zamalka aan de oostelijke rand van de stad in de regio die al-Ghouta wordt genoemd. Dat is een traditioneel vruchtbaar landbouwgebied langs de oostelijke en zuidelijke rand van de stad die Damascus van de woestijn scheidt.

Voor zover bekend zijn de inspecteurs maandag alleen naar een voorstad van Damascus geweest, Mouadamiya. Deze belegerde soennitische plaats, 6 kilometer ten zuidwesten van Damascus, zou ook met gif zijn bestookt.