Nieuws
1067255
Nieuws

Kabinet broedt op verzachten pensioenpijn

Achter de Haagse schermen broedt het kabinet op een bijstelling van de omstreden pensioenplannen. Staatssecretarissen Klijnsma (Sociale Zaken) en Weekers (Financiën) willen een ultieme poging doen om hun voorstellen door de senaat te loodsen, om te voorkomen dat 3 miljard aan geplande besparingen in rook opgaat.

Voor de zomer wisten de bewindspersonen geen enkele oppositiepartij in de Tweede Kamer er van te overtuigen om de versobering van het pensioenstelsel te steunen. Het voorstel werd alleen door VVD en PvdA goedgekeurd. Nu dreigt een fiasco in de senaat, omdat de oppositie daar in de meerderheid is.

Cruciaal

Verschillende opties worden tegen het licht gehouden. Daarbij is van belang dat er een manier wordt gevonden waarmee pensioenfondsen over de streep kunnen worden getrokken om de premies te verlagen. Voor oppositiepartijen is het cruciaal dat de premies omlaag gaan als de fiscaal voordelige opbouw van het pensioen wordt versoberd. Mensen kunnen dan minder pensioen opbouwen, maar moeten zo wel extra geld overhouden in hun portemonnee.

Werknemers en werkgevers vormen de besturen van de pensioenfondsen en stellen zelf de hoogte van de premies vast. Het kabinet kreeg voor de zomer van de pensioenbesturen geen garantie dat de premies ook echt verlaagd worden. Zij gebruiken het geld liever om de eigen reserves aan te vullen.