Nieuws/Binnenland
1067263
Binnenland

RIVM waarschuwt voor polio in Israël

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt Nederlanders die naar Israël gaan voor het poliovirus. Uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat reizigers in Israël nog steeds het gevaar lopen op besmetting met het zogeheten wild poliovirus 1.

Het virus werd tussen februari en augustus op verschillende plaatsen in het zuiden en midden van het land in het rioolwater gevonden. Ook bleek het aanwezig in de ontlasting van ruim twintig kinderen. De kinderen waren gevaccineerd en hebben geen ziekteverschijnselen.

Er zijn geen patiënten met verlammingen in Israël gemeld. Inmiddels is de regering een extra poliovaccinatiecampagne gestart voor kinderen onder de 10 jaar.

Iedereen die langer dan 10 jaar geleden tegen polio is ingeënt, wordt door het RIVM aangeraden om zich bij de GGD te laten vaccineren met het gecombineerde difterie tetanus polio vaccin.

Polio verspreidt zich door slechte hygiënische omstandigheden. Het tast het zenuwcentrum aan en kan binnen enkele uren verlammingen veroorzaken. Kinderen onder de vijf jaar zijn het kwetsbaarst.