Nieuws/Binnenland
1067273
Binnenland

Geliefde docent Journalistiek omgekomen

Bij een tragisch ongeval in Oostenrijk is journalist en docent Karel Verdonschot (58) omgekomen. De Nijmegenaar verdedigde in Tirol zijn titel op het wereldkampioenschap wielrennen voor journalisten. Tijdens de tweede wedstrijddag ging het zondag gruwelijk mis, toen Verdonschot tussen Kirchdorf en Kössen in de kopgroep een afdaling maakte. Met twee mededeelnemers kwam hij in een bocht vermoedelijk op de linkerweghelft terecht en botste frontaal op een tegemoetkomende auto.

Gezien de schade aan het voertuig moet de klap enorm zijn geweest. Verdonschot overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Twee Duitse collega-journalisten raakten gewond en liggen in het ziekenhuis. De automobilist, een 65-jarige man uit het district Kitzbühel en zijn passagier bleven ongedeerd.

De Oostenrijkse politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk nog. Het parcours was niet afgesloten voor overig verkeer tijdens het evenement. De 2500 deelnemers hadden toegezegd zich aan de verkeersregels te houden.

De organisatie van het kampioenschap zegt in een statement op de website diep geschokt te zijn door het tragische ongeluk en mee te leven met de nabestaanden. Alle overige ritten zijn direct afgelast.

Het nieuws over het overlijden van Verdonschot, die lesgaf aan de School voor Journalistiek in Utrecht, is bij zijn (oud-)leerlingen ingeslagen als een bom. Op Twitter en Facebook regent het geschokte en diepbedroefde reacties. ,,De grootste lieverd op de School voor Journalistiek en een geweldig leraar. Heel triest”, zo schrijft een zwaar aangeslagen Ilse van Driel. Ook Lotte Gerritse herinnert zich de lessen van Verdonschot nog goed. ,,Hij was een fantastisch mens en leraar! Dat mag gezegd. Wat een verlies.”

Karel Verdonschot laat een vrouw en twee kinderen na.