Nieuws
1067292
Nieuws

'Google maakt eigen zelfrijdende auto'

Softwaregigant Google is bezig met het ontwerpen van een eigen auto. Het bedrijf zou al in gesprek zijn met leveranciers van onderdelen, zo meldt technologiejournalist Amir Efrati.

Google is al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van de techniek die benodigd is voor zelfrijdende wagens. Het is al zo ver gevorderd dat het al proeven op de openbare weg mag doen van de lokale overheidsinstanties. Ook zou het al enige tijd in gesprek zijn met bestaande autofabrikanten, al zouden die telkens op niets zijn uitgelopen.

Om dan toch wat met de technologie te kunnen doen is het internetbedrijf bezig met het ontwerp van een eigen auto. Het idee hhter is niet direct om een model voor de consumentenmarkt te produceren, maar om de auto's in te zetten als 'robottaxi's' in bepaalde steden. Hiervoor zou het al met verschillende stadsbesturen in gesprek zijn.

Overigens zou Google toch nog steeds licentieovereenkomsten willen sluiten met autofabrikanten. Wellicht wil het eenzelfde strategie volgen als dat het met zijn mobiele besturingssysteem Android doet. Google produceert zelf namelijk vaak een 'topmodel' met zijn Nexus-toestellen, maar geeft fabrikanten vervolgens de mogelijkheid om zelf de software te gebruiken.